Provanso stilius

Provanso- Prancūzijos kaimo stilius.
Šio stiliaus šūkis- seni daiktai yra žavingi.
Sienos: daugelis namų Provance yra pastatyti iš akmens, kuris kartais specialiai iš vidaus yra atidengiamas.
Sienos dažniausiai dažomos matine balta, pilka, gelsva ar šviesiai melsva spalva. Audiniuose mėgstamas balta- mėlyna derinys. Grafiniuose piešiniuose dažnai pavaizduojamos bitės, nes jos jau nuo Napaleono Bonaparto laiko yra kaip vienas Provanso regiono simbolių.
Taigi, jei norėtumėte sukurti šiuolaikinę išvaizdą jūsų Provanso stiliaus namams, pasirinkite lino (o gal ir medvilnės) neutralios spalvos audinius ir tuomet derinkite su spalvota medžiaga.
Grindys:
Provence interjero grindys paprastai padengtos terakotos plytelėmis šiltos raudonos, rudos ir apelsinų spalvos. Seniausioms rankų darbo plytelėms būdinga kvadratinė forma, tačiau per pastaruosius 200 metų dažniausiai naudojamos šešiakampės formos plytelės. Medinės grindys dengiamos natūraliomis masyvo lentomis
Baldai:
Provanso stiliaus namai nėra labai gausiai apstatyti baldais. Turbūt tipiškiausias baldas būtų – šiaudinė pinta kėdė ar krėslas. Tradiciškai Provanso baldai yra padaryti iš riešutmedžio medžio. Tai yra arba poliruoti iki didelio blizgesio arba dažyti.
Keramika:
Tradiciškiausios Provanso keramikos spalvos yra geltona ochra ir žalios ( tonai svyruoja nuo žolės žalios ir ryškiai eglės žalios spalvos), tačiau rasite gražių, melsvų ir daugiau „pikantiškų” -raudonos ir rudos spalvų. Provansas turi senas keramikos tradicijas, todėl jokiu būdu negalima glazūruoti molio.
Detalės:
Būdingų interjero akcentai – veidrodis su masyviu senoviniu rėmeliu, siuvinėtos staltiesės, servetėles, romantiškai gėlėtos pagalvėlės. Tradiciniai motyvai yra alyvuogių, saulėgrąžų, vynuogių, levandų. Interjerą puošia su daugybe smulkių detalių – nuotraukos, senojo metalo žvakidės, įrėminto nuotraukos, keramika, taip pat džiovintų gėlių puokštes, stiklainiai, puodeliai, bokalai, levanda atspindi Provanso dvasią daugiau nei bet kokia kita gėlė.